Advertentie

Eerste vrouw in de ruimte kende tijdens haar missie 50 jaar geleden onvoorzien voorval

De eerste vrouw in de ruimte, Valentina Teresjkova, heeft onthuld een onvoorzien voorval te hebben meegemaakt tijdens haar historische vlucht.

Teresjkova wentelde van 16 tot 19 juni 1963 met de Vostok-6 als eerste vrouw rondom onze aardbol. Maar op de eerste dag liep iets anders dan gepland en rapporteerde ze dit aan de vluchtleiding. In de boordcomputer was een vergissing geslopen: in plaats van een terugkeerprogramma zat er een programma in om de baan van de capsule te verhogen. Uiteindelijk kreeg de kosmonaute nieuwe data die ze dan in haar computer stopte.

Na haar succesvolle landing kwam Sergej Koroljov, de spilfiguur van het Sovjetrussische ruimtevaartprogramma, op haar toe met de smeekbede, niet over de anomalie te praten.

Teresjkova trouwde na haar missie met kosmonaut Andrian Nikolajev, maar dit huwelijk liep spaak. Hun dochter was het eerste kind uit twee ouders die elk een ruimtevlucht hadden gemaakt.

Nog na haar missie werd de vroegere arbeidster in een textielfabriek een prominent lid van de Communistische Partij. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud