Egypte - Stop belastingverhoging Morsi is afleidingsmanoeuvre voor oppositie

Middenin de strijd om het referendum over de grondwet heeft de Egyptische president Mohammed Morsi een belastingverhoging stopgezet. Volgens de staatsmedia wil Morsi dat over deze nieuwe wet eerst een "dialoog met de maatschappij" wordt gevoerd. De tegenstanders van de islamistische president beschouwen dit als een populistisch afleidingsmanoeuvre.

Coördinator Ahmed Maher van de revolutionaire jeugdbeweging 6 april zei dat indien de islamisten zo fel zijn gekant tegen een verschuiving van het referendum over de grondwet, dat aanleiding vormt voor wantrouwen. Als de geplande volksraadpleging een maand wordt uitgesteld, wordt er meer tijd gewonnen voor een publieke discussie.

De linkse en liberale partijen hadden Morsi aangespoord de geplande volksraadpleging niet komende zaterdag te houden. Ze wijzen het door islamisten geformuleerde grondwetsontwerp af. Het document versterkt de rol van schriftgeleerden in de staat en zwakt de plaats van de vrouw in de samenleving af.

Morgen willen de tegenstanders van Morsi opnieuw tegen de grondwet demonstreren. De islamisten plannen een solidariteitsbetoging voor de president. Volgens de nieuwssite Ahram Online overleed een demonstrant, die woensdag bij de rellen tussen islamisten en tegenstanders werd verwond. Daarmee stijgt het aantal dodelijke slachtoffers tot acht. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud