Elf bergbeklimmers omgekomen op K2

Het aantal omgekomen bergbeklimmers dit weekeinde op de K2 is opgelopen tot elf. De Pakistaanse staatssecretaris voor Toerisme, Shahzad Qaiser, zei maandag na een crisisvergadering met de touroperatoren in Islamabad dat ook de dood van een Fransman en een andere Pakistaan intussen is bevestigd. Naast hen zijn ook drie Koreanen, twee Nepalezen, een Noor, een Serviër, een Ier en nog een Pakistaan om het leven gekomen.

Nog meer slachtoffers zijn er bij het drama van afgelopen weekeinde op de K2 niet meer te verwachten, voegde Qaiser eraan toe. "Er zijn nu geen bergbeklimmers meer vermist."

Qaiser zei voorts dat een Italiaan op weg is naar het basiskamp en dat met hem contact wordt onderhouden. Een tweede Italiaan heeft het kamp inmiddels al bereikt. De zegsman van de luchtreddingsdienst verklaarde dat eerder twee Nederlandse bergbeklimmers, die met bevriezingsverschijnselen kampten, maandag met een helikopter werden opgehaald in het basiskamp op de helling van de K2. Mogelijk moeten ze door de bevriezingsverschijnselen amputaties ondergaan. In totaal bevonden zich op het ogenblik van het ongeval 15 bergbeklimmers op de flanken van de K2.

Een ijslawine sneed vrijdag op 8.200 meter hoogte de terugweg van de alpinisten af. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud