Elk jaar sterven miljoenen kinderen door foute geneesmiddelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdag een nieuw initiatief gelanceerd om kinderen de toegang tot geneesmiddelen te verzekeren voor een redelijke prijs. Miljoenen kinderen sterven elk jaar ten gevolge van onveilige medicatie.

Dit jaar overleden al tien miljoen kinderen jonger dan vijf jaar, zes miljoen daarvan ten gevolge van infecties die zouden kunnen genezen worden, aldus de WHO. Longontsteking ligt aan de basis van twee miljoen overlijdens en aids doodt 330.000 kinderen jonger dan vijftien. Het probleem stelt zich vooral in ontwikkelingslanden waar kinderen nog het risico lopen te sterven aan ziektes die gemakkelijk kunnen behandeld worden, zoals diarree of deshydratatie.

Kinderen verwerken geneesmiddelen niet zoals volwassen. Ze hebben andere dosissen nodig en geneesmiddelen die aangepast zijn aan hun leeftijd, gewicht en algemene toestand. Het VN-agentschap publiceert voor de eerste keer een lijst van 206 essentiële geneesmiddelen bedoeld voor kinderen en bestemd voor de behandeling van prioritaire infecties.

Ook in de geïndustrialiseerde landen krijgen meer dan de helft van de kinderen geneesmiddelen voorgeschreven waarvan de samenstelling eigenlijk bedoeld is voor volwassenen.

(TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud