Enkel berisping voor onderzoeksrechter na blunderonderzoek "pedofilie Outreau"

Onderzoeksrechter Fabrice Burgaud die mee verantwoordelijk was voor één van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit in Frankrijk, krijgt "slechts" een berisping. Burgaud hield zich bezig met het 'pedofilieschandaal' van Outreau.

Zo'n zeventien volwassenen zouden zich daar schuldig hebben gemaakt aan jarenlang misbruik en het prostitueren van hun eigen en andermans kinderen. Na jarenlange processen werden de meeste verdachten vrijgesproken. Een deel van hen had toen wel al jaren onterecht in voorarrest gezeten.

Het gerechtelijke débacle heeft veel deining in Frankrijk veroorzaakt en belandde ook voor de Hoge Raad van de Magistratuur (CSM), het disciplinair orgaan van de Franse magistratuur. Die bedacht Burgaud vrijdag met een "berisping", de laagste van negen mogelijke sancties. De minister van Justitie had gevraagd om schorsing voor één jaar.

De CSM had met name "verzachtende omstandigheden" erkend voor de tot nu enige gesanctioneerde in deze affaire.

Niettemin willen de advocaten van de 37-jarige magistraat in beroep gaan bij de Raad van State omdat de sanctie de vrucht zou zijn van "politieke inmenging".

Niet te spreken zijn ook de mensen die zijn vrijgesproken in de affaire Outreau. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud