EP schrapt vingerafdrukken in paspoorten van kinderen

Paspoorten en andere reisdocumenten van kinderen jonger dan twaalf jaar hoeven geen vingerafdrukken te bevatten. Dat heeft het Europees Parlement woensdag in Straatsburg beslist.

De vrijstelling van kinderen jonger dan twaalf jaar vormt een correctie op eerdere wetgeving, die de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland en IJsland verplicht om ten laatste tegen juli 2009 paspoorten met vingerafdrukken en een digitale foto uit te geven.

Oorspronkelijk stelde de Europese Commissie voor om de verplichte opname van vingerafdrukken niet toe te passen op kinderen jonger dan zes jaar, maar het Europees Parlement heeft die leeftijdsdrempel woensdag tot twaalf jaar opgetild.

Er is wel een uitzondering voorzien voor lidstaten als Portugal, die al een tijdje vingerafdrukken opnemen in de paspoorten en andere identiteitsdocumenten van kinderen jonger dan twaalf jaar. Zij mogen gedurende een overgangsperiode van vier jaar documenten blijven uitgeven met vingerafdrukken van kinderen tussen zes en twaalf jaar. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud