EU-Commissie opent procedures tegen Hongarije omwille van omstreden grondwetswijziging

De Europese Commissie opent drie inbreukprocedures tegen Hongarije omwille van de omstreden grondwetswijzigingen die de regering van Viktor Orban heeft doorgevoerd. Dat heeft Commissievoorzitter José Manuel Barroso gezegd.

Vorige week startte de Commissie een onderzoek naar de hervormingen. Ze kondigde meteen aan dat ze indien nodig naar het Europees Hof van Justitie zou stappen als de grondwetswijziging tegen de Europese wetgeving indruist.

Dat blijkt wel degelijk het geval te zijn, oordeelde de Commissie dinsdag. Het dagelijks bestuur van de EU struikelt over zaken: de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank, de officiële pensioenleeftijd van Hongaarse rechters en de onafhankelijkheid van de autoriteit die instaat voor de bescherming van data. Voor elk van die punten wordt een inbreukprocedure geopend.

Daarnaast vraagt de Commissie aan de Hongaarse regering om meer uitleg te verschaffen over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

"We hoopten dat de Hongaarse autoriteiten de nodige veranderingen zouden doorvoeren om ervoor te zorgen dat de EU-wetgeving gerespecteerd bleef. Dit is tot op heden niet het geval. Daarom hebben we besloten inbreukprocedures op te starten", verklaarde Commissievoorzitter Barroso.

Op dinsdag 24 januari komt Viktor Orban naar Brussel voor een gesprek met de Commissie. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud