EU-Commissie vragende partij voor certificaten voor duurzame biobrandstoffen

De Europese Commissie moedigt het bedrijfsleven, de overheden en de ngo-wereld aan om systemen van vrijwillige certificeringsregelingen voor biobrandstoffen op te zetten. De Commissie wil de transportsector en de lidstaten zo helpen tegen 2020 hun doelstellingen rond hernieuwbare energie te halen.

Vorig jaar stelde de EU-Commissie haar richtlijn over hernieuwbare energie voor. Daarin staat dat in 2020 twintig procent van het energiegebruik uit hernieuwbare energie moet komen. Ook moeten alle lidstaten ervoor zorgen dat minstens tien procent van de energie die in de transportsector wordt gebruikt eveneens uit hernieuwbare energie komt. En de beste manier om dat te bereiken, is het stimuleren van het gebruik van biobrandstoffen.

Met het pakket maatregelen dat ze donderdag voorstelde, legt de Commissie uit hoe ondernemingen en overheden de richtlijn kunnen uitvoeren. De Commissie maakte drie nieuwe initiatieven bekend. Ten eerste vraagt ze de oprichting van vrijwillige certificeringsregelingen voor biobrandstoffen, want "gecertificeerde biobrandstoffen geven de garantie dat die brandstoffen duurzaam zijn", zegt energiecommissaris Günther Oettinger.

Ten tweede somt de Commissie op welke soorten land niet kunnen worden gebruikt om biobrandstoffen te produceren. Tot slot zegt ze dat biobrandstoffen die geen besparing van ten minste 35 procent opleveren tegenover benzine en diesel, niet zullen worden aanvaard bij het berekenen of de 27 EU-lidstaten de nationale streefcijfers hebben gehaald. Tegelijk legt ze wel uit hoe kan worden aangetoond dat de gebruikte biobrandstoffen veel minder broeikasgassen uitstoten.

Volgens Oettinger beschikt Europa voortaan over "de strengste criteria ter wereld" wat betreft het gebruik van biobrandstoffen. (GEJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud