EU-Commissie wil schrootpremies langer toelaten

De Europese Commissie is er voorstander van de premies voor de automobielsector langer toe te laten, op voorwaarde dat het geld aangewend wordt om minder vervuilende auto's aan te kopen. Dat heeft Europees Commissaris voor Transport Antonio Tajani dinsdag gezegd in een interview met de Italiaanse krant Il Giornale.

"Innovatie en groene auto's blijven de kernwoorden", licht Tajani, die in februari Commissaris voor Industrie wordt, het standpunt van de Commissie toe. "De premies zijn oké op voorwaarde dat ze in de tijd beperkt worden en dat ze bestemd zijn voor het naar de schroothoop brengen van vervuilende auto's en de aankoop van nieuwe, ecocompatibele voertuigen."

"Dit betekent dat we de oude auto's niet meer naar de armste landen mogen verschepen, want in dat geval zouden we het milieu bezwaren", zegt Tajani. Voor zijn Commissie "moet protectionisme vermeden worden" en mag de financiële hulp die lidstaten uittrekken de ene constructeur niet meer bevoordelen dan een andere.

De automobielsector moet zich moderniseren en moet herstructureren om zo minder vervuilende auto's te produceren. "De financiële hulp moet een instrument zijn om uit de crisis te geraken en mag niet beschouwd worden als een langetermijninstrument", aldus nog Tajani.

De schrootpremies die verschillende lidstaten in het leven hebben geroepen, hebben de autoverkoop een boost gegeven, ondanks de economische crisis. (DES)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud