Advertentie
Advertentie

EU en VS vinden dat toegangen naar Gazastrook geopend moeten worden

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn het eens dat Israël de grensovergangen naar de Gazastrook moet openen om effectieve hulp voor de noodlijdende Palestijnen mogelijk te maken. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, was daarover "zeer duidelijk". Dat zei de EU-commissaris van Buitenlandse Betrekkingen, Benita Ferrero-Waldner, vrijdag na een ontmoeting in Washington.

Ferrero-Waldner, die zelf een "onvoorwaardelijke opening" van alle grensovergangen eist, verwacht naar eigen zeggen van de nieuwe Amerikaanse regering onder president Barack Obama frisse impulsen voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Ze is over de hele lijn aangemoedigd door signalen van het nieuwe bestuur, zei ze. Obama heeft klaarblijkelijk naar de raad van de Europeanen geluisterd en heeft het Midden-Oosten-conflict een hoge prioriteit toegekend.

De Europese Unie deelde vrijdag mee dat ze dit jaar 436 miljoen euro aan de Palestijnen wil uitdelen. Dat geld zal Ferrero-Waldner de Palestijnen op de internationale donorconferentie maandag in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh officieel toezeggen. De EU is de grootste geldschieter voor de Palestijnse gebieden. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud