EU-leiders bespreken reeds eind februari economische crisis

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie komen allicht eind februari al bijeen in Brussel, voor informeel overleg over de aanpak van de economische crisis. Dat heeft de Tsjechische premier en huidig EU-voorzitter Mirek Topolanek maandag aangekondigd.

Normaal gezien zouden de EU-leiders zich pas op 19 en 20 maart beraden over de crisis, maar Topolanek en Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso hebben maandagochtend tijdens een telefoongesprek het idee van een voorbereidend treffen eind februari naar voren geschoven.

Op de achtergrond speelt het ongenoegen over het gebrek aan coördinatie binnen de Europese Unie. De voorbije weken kondigden de lidstaten in verspreide slagorde nationale steunmaatregelen aan. Her en der leeft de angst dat een golf van protectionisme en economisch nationalisme de Europese eenheidsmarkt onder druk zal zetten.

Onder meer in Frankrijk en België werd de voorbije dagen en weken kritiek geuit op de Europese Commissie en Tsjechië, die onvoldoende dadendrang aan de dag zouden leggen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud