EU voor verbod op de vangst van blauwvintonijn

De Europese Unie heeft woensdag beslist om de internationale handel in blauwvintonijn een halt toe te roepen. De ambassadeurs van de 27 lidstaten konden tot een gemeenschappelijk standpunt komen voor een vergadering zaterdag van de VN Conventie rond internationale handel in bedreigde diersoorten (CITES) in Doha. Daar zullen ze ook voor bijkomende bescherming ijveren voor olifanten en ijsberen.

De EU was lange tijd erg verdeeld over de kwestie van de blauwvintonijn. Er bestaat een grote vraag naar, waardoor er ook heel wat geld mee te verdienen valt. Vissersstaten als Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Malta waren dan ook tegen een eventueel verbod, terwijl andere lidstaten er wel voor te vinden waren. Dat er nu toch een akkoord werd bereikt, dat vrijdag naar alle waarschijnlijkheid zal worden goedgekeurd, komt doordat het voorstel een compromis inhoudt. Zo zal de Unie pleiten voor een verbod, maar de implementatie ervan uitstellen.

De 175 CITES-leden zullen in Doha samenzitten tot 25 maart. Beslissingen worden genomen bij tweederdemeerderheid, waarbij elke EU-lidstaat één stem krijgt. (KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud