Advertentie

EU wijst financieel reddingsplan voor Oost-Europa af

De Europese Unie heeft een algemeen financieel reddingsplan voor Centraal- en Oost-Europa van de hand gewezen. De Europese leiders lieten zondag na afloop van een crisistop in Brussel verstaan dat Europese steun voor noodlijdende lidstaten "geval per geval" bekeken zal worden.

"Het is duidelijk dat de Europese Unie niemand in de steek zal laten. Alle lidstaten zullen gepaste bijstand krijgen wanneer dat nodig zou blijken. We verzetten ons echter tegen een opdeling van Europa in oude en nieuwe lidstaten, in Oost en West", zei de Tsjechische premier en de huidige EU-voorzitter, Mirek Topolanek, na afloop van de bijeenkomst.

Enkele uren voor de aanvang van het Europese beraad over de financiële en economische crisis had de Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany een steunpakket van 160 tot 190 miljard euro voor de financiële sector in Centraal- en Oost-Europa bepleit. Zijn pleidooi stootte al tijdens een voorafgaand onderonsje van de leiders van die regio op verzet bij landen die in minder slechte papieren zitten, zoals Tsjechië, Slovakije en Letland.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud