Europa: Minder kiezers, meer eurosceptici in halfrond

In vergelijking met de eerste prognoses zondagavond is de opkomst voor de Europese verkiezingen nog verder gedaald. Slechts 42,94 procent van de kiezers zou de voorbije dagen een stem hebben uitgebracht, zo blijkt maandag uit nieuwe cijfers van onderzoeksinstituut TNS Opinion en het Europees Parlement.

De magere opkomst voor de stembusgang stemde maandag ook de leiders van het EP somber. Sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen van het halfrond in 1979 is de participatie met bijna 20 procent gedaald.

Een andere trend is de almaar toenemende aanwezigheid van eurosceptici en extremistische partijen in het halfrond. Ook ditmaal boekten ze opvallende zeges in landen als Groot-Brittannië (UKIP en British National Party), Italië (Lega Nord), Nederland (Partij voor de Vrijheid), Oostenrijk (BZÖ, FPÖ en Hans-Peter Martin) en Hongarije (Jobbik).

In Frankrijk, België en Polen verloren extremistische partijen dan weer. Ook de Libertasbeweging van de rijke Ierse zakenman Declan Ganley viel helemaal door de mand. Ganley orkestreerde vorig jaar de "neen"-campagne tegen het verdrag van Lissabon in Ierland.

Naar schatting zouden de komende vijf jaar minstens 120 eurosceptische, eurofobe, populistische en extreemrechtse verkozenen in Straatsburg belanden.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud