Europa wijst Iraans verzoek voor nieuwe onderhandelingen over kernprogramma af

De Europese Unie wil geen datum en plaats vastleggen voor nieuwe onderhandelingen met Iran over het controversiële kernprogramma van het land. Zo heeft de zegsman van hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton dinsdag gereageerd op een verzoek uit Iran.

Bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verluidde dinsdag dat de sinds januari vorig jaar opgeschorte onderhandelingen met de permanente leden van de VN-veiligheidsraad en Duitsland dra hervat kunnen worden. "We wachten enkel nog op Ashton om een plaats en datum te bevestigen", zo liet woordvoerder Ramin Mehmanparast optekenen.

"Dat is de wereld op zijn kop", reageerde de woordvoerder van Ashton. Hij wees erop dat Ashton nog steeds wacht op een antwoord op de brief die ze in oktober aan hoofdonderhandelaar Said Jalili had gericht. Daarin stelde de Britse dat Europa eerst duidelijkheid wenst over de aard van het kernprogramma. Het westen vermoedt dat Iran onder de dekmantel van een civiel nucleair programma aan de ontwikkeling van kernwapens werkt.

Indien Iran tegemoet komt aan de voorwaarden opgesomd in de brief, wil Europa volgens de woordvoerder nieuwe gesprekken aanknopen om het vertrouwen te herstellen. In afwachting gaan de Europeanen echter door met de voorbereiding van nieuwe sancties tegen Teheran. De zegsman hoopt dat de EU-lidstaten daarover tegen eind januari een akkoord kunnen bereiken.

De Franse buitenlandminister Alain Juppé brak alvast een lans voor bijkomende sancties. Volgens hem toont het laatste rapport van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie aan dat Teheran kernwapens wil bouwen. Frankrijk wil dat Europa tegoeden van de Iraanse centrale bank bevriest en een olie-embargo instelt.

De Amerikaanse president Barack Obama zette zaterdag zijn handtekening onder een wet die de Iraanse centrale bank viseert en binnen zes maanden van kracht wordt. Sindsdien verloor de Iraanse munt 12 procent van zijn waarde, maar de Iraniërs ontkennen elk verband.

(JDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud