Europarlement lanceert pilootfase projectobligaties

Het Europees parlement heeft donderdag groen licht gegeven aan de lancering van de pilootfase van de uitgifte van Europese projectobligaties. Met de ondersteuning van de Europese Investeringsbank (EIB) moeten grote infrastructuurwerken op deze manier de nodige financiering vinden.

De testfase betekent dat er binnen de Europese begroting 230 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Met de steun van de EIB moet een veelvoud van dat bedrag aan privé-investeringen aangetrokken kunnen worden. Volgens EIB-voorzitter Werner Hoyer kan tot 4,3 miljard euro gegenereerd worden.

Hoyer vindt dat er de komende jaren "grote nood" is aan investeringen, vooral nu Europa zijn economie moet herlanceren, zijn werkloosheidsgraad moet terugdringen en de positie van de Europese Unie in de wereld moet vrijwaren. Dat zei hij voor aanvang van de stemming in het parlement.

Over de lancering van de pilootfase bereikten de onderhandelaars van het parlement en de lidstaten eind mei een compromis. Na de goedkeuring in de plenaire vergadering van het halfrond, moet ook de Raad van ministers de tekst nog goedkeuren, maar dat is slechts een formaliteit. Het compromis is al opgenomen in het groeipact dat vorige week werd aangenomen tijdens de Europese top.

Tijdens de pilootfase zal de prioriteit gaan naar investeringen die de energiebevoorradingszekerheid steunen en naar de ICT- en transport-sectoren. Belgisch Europarlementslid Philippe De Backer (Open Vld) zegt veel te verwachten van deze 'project bonds'. "Ze zullen investeerders, zoals pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en andere, die vaak de stap naar investeren in infrastructuur niet durven zetten, overtuigen. Die private investeerders moeten dan wel zeker zijn van de randvoorwaarden voor projectobligaties. Een proeffase kan de laatste onzekerheid wegnemen."

Het pilootproject loopt in 2013 af. Het is de bedoeling om vanaf 2014, wanneer de volgende Europese meerjarenbegroting in werking treedt, projectobligaties en andere financieringsinstrumenten te integreren in het Europese beleid. De testfase is dus maar een voorproefje.

(WAE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud