Europees Parlement legt voertuigen strengere geluidsnormen op

Het Europees Parlement heeft woensdag nieuwe geluidsnormen voor motorvoertuigen goedgekeurd. Als het van de Europese volksvertegenwoordigers afhangt, moeten personenwagens 4 decibel stiller worden, vrachtwagens en bussen 3 decibel.

Omdat de automobielindustrie zwaar gelobbyd had, beloofde de stemming een dubbeltje op zijn kant te worden. De linkse fracties wilden graag de geluidsemissie van voertuigen halveren, maar daar konden ze hun collega's niet van overtuigen. Bovendien waren ze intern verdeeld. Bij de socialistische fractie bijvoorbeeld deinsden de Spanjaarden en Italianen, die in eigen land veel autofabrieken hebben, terug voor al te strenge normen.

Ivo Belet (CD&V) is tevreden met de uitkomst van de stemming. Volgens hem zijn de nieuwe normen "ambitieus" maar wordt tegelijk rekening gehouden met "de precaire situatie waar de autoindustrie zich in bevindt". Kathleen Van Brempt (sp.a) is daarentegen ontgoocheld. "Ik ben ook bezorgd om de autosector, maar dit heeft niets te maken met wat bij Ford Genk gebeurt. Daar gaat het om overcapaciteit." Ze spreekt van "een gemiste kans".

In plaats van het geluidsniveau te halveren, zullen de goedgekeurde normen de voertuigen maximaal 10 tot 25 procent stiller maken, vreest ze. Dat is een probleem, want uit studies blijkt dat geluidsoverlast elk jaar 55.000 dodelijke slachtoffers maakt in de Europese Unie. Ze overlijden aan stress, slaapstoornissen en hart- en vaatproblemen.

De stemming in het Parlement is niet het eindpunt. De lidstaten moeten hun standpunt nog bepalen, waarna ze over de nieuwe normen gaan onderhandelen met het Parlement. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud