Europese actiedag - betogers en politie raken slaags in Madrid en Lissabon

Op het Iberische schiereiland zijn de gemoederen woensdagavond hoog opgelaaid tijdens de manifestaties in het kader van de Europese actiedag tegen het strenge besparingsbeleid. Zowel in Madrid als Lissabon chargeerde de politie om de manifestanten uiteen te drijven.

In Madrid ging de oproerpolitie over tot actie tegen enkele honderden manifestanten die verzameld waren aan het parlementsgebouw. Die hadden voorafgaand de politie bekogeld met allerhande projectielen, van straatstenen over flessen tot bommetjes.

De feiten deden zich voor aan het einde van een massademonstratie tegen de besparingen van de regering en waarvoor duizenden Spanjaarden naar de hoofdstad afgezakt waren.

De politie vuurde overigens rubberen kogels af op de oproerkraaiers. Ook de brandweer kwam er aan te passen omdat vuilnisbakken in brand gestoken werden. Ramen van banken sneuvelden. Na het geweld nabij het parlementsgebouw, vonden er nieuwe rellen plaats rond het treinstation Atocha.

Ook in Barcelona was er een manifestatie van duizenden mensen tegen het besparingsbeleid. Net als in Madrid liep de situatie naar het einde toe uit de hand. Een groepje jongeren stak er nabij de kathedraal een politiebusje in brand, waarna de politie chargeerde.

Over heel Spanje werden in de loop van de dag 142 mensen opgepakt. Er is sprake van 74 gewonden, onder wie 43 agenten, aldus het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook aan de oevers van de Taag kwam het na afloop van een massademonstratie tot rellen aan het parlementsgebouw. Nadat ze meer dan een uur bekogeld werden met stenen en vuilnis chargeerde de Portugese politie met de wapenstok. Er is al sprake van 48 lichtgewonden, onder wie 21 agenten. Zeven mensen werden opgepakt.

Naast Lissabon was er ook een betoging in Porto. (PEDRO ARMESTRE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud