Advertentie
Advertentie

Europese Commissie sleutelt aan asielbeleid

De Europese Commissie onderneemt een nieuwe poging om de aanpak van asielzoekers in de lidstaten van de Europese Unie beter op elkaar af te stemmen. Bevoegd eurocommissaris Jacques Barrot pleit voor "een gelijke en billijke behandeling" van asielzoekers in de hele EU.

De lidstaten hebben de voorbije jaren op Europees niveau een aantal afspraken gemaakt om hun asielbeleid op elkaar af te stemmen, maar door de talrijke uitzonderingen en achterpoortjes is die eerste harmonisering ontoereikend gebleven. Het beleid van de lidstaten loopt nog steeds sterk uiteen en zo blijven fenomenen als asielshoppen de kop opsteken.

Met maatregelen voor een verdere harmonisering van de asielprocedures komt Barrot pas volgend jaar op de proppen. De voorstellen die de eurocommissaris woensdag deed, moeten vooral de aanhoudende verschillen inzake de opvang van asielzoekers wegwerken.

Zo spreekt Barrot zich uit voor een absoluut verbod op de detentie van niet-begeleide minderjarigen en wil hij dat alle asielzoekers binnen zes maanden een arbeidsvergunning krijgen. In afwachting van toegang tot de arbeidsmarkt zouden ze volgens de Fransman ook wat "zakgeld" moeten krijgen. De voorstellen van de Commissie moeten goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud