Europese Commissie wil knappe koppen lokken met blauwe kaart

De Europese Commissie heeft dinsdag haar veelbesproken voorstel voor een Europese 'blauwe kaart' gepresenteerd. Het systeem biedt hoogopgeleide werknemers de kans via een snelle procedure een aantrekkelijke verblijfs- en arbeidsvergunning in de Europese Unie te bekomen. Europa hoopt op deze manier knappe koppen af te snoepen van de Verenigde Staten en Canada.

Over het voorstel bestaat nogal wat ongerustheid in de lidstaten, maar bevoegd commissaris Franco Frattini verzekerde dinsdag dat hij niet wil bepalen hoeveel legale migranten elke lidstaat moet aanvaarden. "Het is niet aan Brussel om vast te leggen hoeveel ingenieurs er in Frankrijk nodig zijn. Het is een instrument voor lidstaten die dringend nood hebben aan hoogopgeleide werknemers", zei hij.

De buitenlandse hoogopgeleiden die aanspraak willen maken op een blauwe kaart, moeten minstens drie jaar professionele ervaring hebben, over een jobaanbieding in de Europese Unie beschikken en minstens driemaal zoveel verdienen als het minimumloon in de lidstaat waar ze aan de slag willen.

(HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud