Europese kinderen krijgen veiligste speelgoed ter wereld

Het Europees Parlement heeft donderdag in Straatsburg ingestemd met strengere veiligheidsnormen voor speelgoed. De nieuwe Europese wetgeving vormt een antwoord op de schandalen uit 2007, toen verschillende keren grote hoeveelheden gevaarlijk speelgoed uit de rekken moest worden gehaald.

De nieuwe wetgeving bevat een totaalverbod op het gebruik van kankerverwekkende, mutagene of reprotoxische stoffen. Voorts wordt de aanwezigheid van allergene geurstoffen en zware metalen in speelgoed sterk aan banden gelegd en komen er strengere geluidsnormen. Voor het eerst zullen ook speciale regels gelden voor speelgoed dat verstopt zit in voedingswaren.

Europa legt veel verantwoordelijkheid bij de fabrikanten. Zij moeten garanderen dat het speelgoed veilig is. "Gekoppeld aan een streng markttoezicht, foutloze aansprakelijkheid van de fabrikant en uitgebreide verplichtingen voor importeurs en distributeurs zorgt dit systeem ervoor dat Europa de strengste veiligheidswetgeving ter wereld heeft", zegt Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V). (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud