"Europese speelgoedrichtlijn legt ook geluidsnormen vast"

In de zogenaamde speelgoedrichtlijn, waarmee het Europees Parlement regels voor veilig speelgoed vastlegt, staan nieuwe regels voor het geluid dat door speelgoed wordt geproduceerd. Dat zegt europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) in een reactie op het bericht dat 86 procent van het speelgoed meer dan 100 decibel (dB) produceert.

Volgens Thyssen, die verslaggever is voor de herziening van de speelgoedrichtlijn, legt het Parlement voor het eerst wettelijke normen vast voor impulsgeluid (eenmalig geluid). Wat continu geluid betreft, wordt de leeftijdsgrens opgetrokken om niet alleen baby's maar ook peuters en kleuters beter te beschermen.

"Gespecialiseerde normalisatie-instituten zullen geluidsplafonds bepalen die rekening houden met de gevoelige oortjes van kinderen tot drie jaar. Nu bestaan er enkel normen voor kinderen jonger dan tien maanden", legt Thyssen uit. "De nieuwe Europese regels houden dus specifiek rekening met de gevoelige oortjes van de allerjongsten en beschermen alle kinderen beter tegen overmatig geluid."

De Commissie Interne Markt en Consumentenzaken van het Europees Parlement keurde vorige week de herziening goed van de Europese richtlijn voor veilig speelgoed. In december bekrachtigt het voltallige Parlement de herziene speelgoedrichtlijn. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud