EVP blijft grootste formatie in Europa

De christendemocraten en conservatieven van de Europese Volkspartij blijven de grootste politieke familie in Europa. Dat blijkt zondagavond uit de eerste projecties van de Europese verkiezingen.

In de grote lidstaten Frankrijk en Duitsland houden de leiders goed stand. In Duitsland haalt de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel zoals verwacht ongeveer 38 procent. De centrumrechtse UMP van de Franse president Nicolas Sarkozy zou met ongeveer 28 procent van de stemmen de grootste formatie blijven.

Elders in Europa kregen de zittende regeringen een tik. Dat vertaalt zich in Griekenland in een overwinning voor het socialistische Pasok. In Slovenië zou de centrumrechtse oppositiepartij SDS de grootste formatie worden. In Finland moeten drie van de vier regeringspartijen een zetel in het Europees Parlement inleveren. Ook in Oostenrijk, Ierland, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk dreigen de regeringspartijen een nederlaag op te lopen.

Op basis van de voorlopige resultaten blijven de christendemocraten en conservatieven de belangrijkste politieke familie in het Europees Parlement. Zo lijkt een tweede ambtstermijn binnen bereik voor de huidige voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud