Ex-leider Ku Klux Klan moet Tsjechië verlaten

De Tsjechische autoriteiten hebben de voormalige leider van de Amerikaanse racistische groepering Ku Klux Klan, David Duke, het bevel gegeven om het Tsjechische grondgebied te verlaten.

De Praagse politie had Duke vrijdag tijdens een restaurantbezoek in Praag opgepakt omdat hij de Holocaust zou ontkennen in een boek van zijn hand, zo verklaarde woordvoerder Jan Mikulovsky.

De openbare aanklager besloot zaterdag echter om de rechter niet te vragen de aanhouding van Duke te verlengen. Daarop stelde de politie Duke opnieuw op vrije voeten en gaf de man het bevel het grondgebied tegen middernacht te verlaten.

Duke was in Tsjechië op uitnodiging van lokale neonazi's. Hij zou in Praag en Brno lezingen geven over "My Awakening", zijn memoires die binnenkort in het Tsjechisch verschijnen.

De 58-jarige Duke staat te boek als de laatste echte leider van de Ku Klux Klan. De blanke nationalist, die pleit voor rassensegregatie, wordt aanzien als één van de belangrijkste extreemrechtse denkers in de VS.

(RBR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud