Executie Iraanse vrouw: Ashton roept Iran op executie niet uit te voeren

De Europese topdiplomate Catherine Ashton roept Iran dinsdagavond op niet door te gaan met de executie van Sakineh Mohammadi-Ashtiani, de vrouw die veroordeeld werd tot steniging en ophanging vanwege overspel en haar rol in de moord op haar man. Ashton vraagt dat Iran de executie afvoert en de veroordeling van de vrouw in een andere straf omzet.

Dinsdag raakte bekend dat de executie van de 43-jarige Ashtiani mogelijk woensdag zal worden uitgevoerd. Nochtans schortte Iran de straf in juli op, na aanhoudende internationale druk.

EU-topdiplomate Ashton reageert "erg verontrust" op het nieuws. Steniging is een "zeer wrede executiemethode die oploopt tot onaanvaardbare foltering", benadrukt ze. Ook ophanging is trouwens uit den boze, aldus Ashton, die daarmee reageert op het gerucht dat Ashtiani uiteindelijk op die manier de dood zou vinden. "Geen van beide straffen is aanvaardbaar", aldus Ashton.

Voorts toont de Britse zich nog "bezorgd dat Ashtiani geen eerlijk proces kreeg". Zo verwijst ze onder meer naar de arrestatie haar advocaat en haar zoon, die zelf bleef ijveren voor haar vrijlating.

Aangezien Iran de doodstraf dan toch blijft gebruiken, roept Ashton het land tot slot op dan "minstens de bestaande minimumstandaarden en voorwaarden te respecteren". (KNS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud