Explosies Stockholm: persagentschap ontving islamistische dreigmail voor explosies

Het Zweedse persagentschap TT heeft via e-mail een dreigbrief ontvangen tien minuten voordat twee explosies plaatsvonden in het centrum van Stockholm. De tekst opgesteld in het Arabisch en het Zweeds kondigde "acties" aan, zonder die te specificeren. "Onze acties zullen voor zich spreken", klonk het.

De tekst roept de "moedjahedien" op in opstand te komen in Zweden en Europa. De brief is gericht aan "Zweden en het Zweedse volk". De auteur van de e-mail, die zich niet identificeert, bedreigt de Zweden dat ze net als de moslims zullen sterven. "Nu zullen uw kinderen, meisjes en zussen sterven zoals onze broeders, zusters en kinderen sterven."

In het centrum van de Zweedse hoofdstad vonden zaterdag in dezelfde buurt twee ontploffingen plaats, waaronder een auto-explosie. Daarbij vielen een dode en twee lichtgewonden. Volgens de Zweedse media heeft een man zich waarschijnlijk opgeblazen bij een zelfmoordaanslag. Hij zou de explosieven bij zich gedragen hebben in een rugzak. De politie geeft geen commentaar op de berichtgeving en bevestigt enkel de twee explosies. Die vonden plaats nabij de winkelstraten, waar het met de feestdagen in aantocht druk is.

Volgens TT verwijst de dreigbrief naar de aanwezigheid van het Zweedse leger in Afghanistan en naar Lars Vilks, een Zweedse cartoonist die al verschillende malen met de dood bedreigd werd omwille van een cartoon waarbij de profeet Mohammed als een hond afgebeeld is.

Volgens TT kreeg ook de Zweedse inlichtingendienst SÄPO de bewuste mail, die ook audiobijlagen bevatte. De inlichtingendienst gaf geen commentaar.

(THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud