Extreemrechts scoort opnieuw in Oostenrijk

De rechtspopulistische Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) en haar afsplitsing Bündnis Zukunft Österreich (BZÖ) hebben zondag bij de parlementsverkiezingen in Oostenrijk samen zo'n 29 pct van de stemmen gehaald. Dat is het beste resultaat van extreemrechts in Oostenrijk sinds de Tweede Wereldoorlog.

De FPÖ haalde 18 pct van de stemmen, de BZÖ 10 pct. Samen zijn ze goed voor 56 van de 183 zetels in het parlement, een winst van 28 zetels. Dat is zelfs meer dan het resultaat waarmee toenmalig leider van de FPÖ Jörg Haider in 1999 een bom onder de Oostenrijkse politiek plaatste.

De kiescampagne was gericht op de hoge inflatie en voedselprijzen, maar ook op strengere regels voor immigranten en -bij de FPÖ en BZÖ- tegen Europa.

De Oostenrijkers gingen zondag vervroegd naar de stembus nadat de "grote coalitie" van de sociaaldemocratische SPÖ en de christendemocratische ÖVP onder leiding van bondskanselier Alfred Gusenbauer uiteengevallen was door onderling gekibbel.

Beide regeringspartijen verloren aanzienlijk tegenover de vorige verkiezingen van 2006. De sociaaldemocraten bleven ondanks een verlies van 5 pct de grootste partij met 30 pct van de stemmen. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud