Facebookparty: centrum van Haren is ravage

De ravage die relschoppers vrijdag veroorzaakten in het centrum van het Nederlandse Haren, werd zaterdagochtend bij het eerste daglicht goed zichtbaar. De gemeente Haren geeft zaterdag om 11 uur een persconferentie over de rellen.

De straten liggen bezaaid met blikjes en ander afval. Winkeliers gingen al vroeg naar het centrum om de schade aan hun winkels vast te stellen.

Ruiten van etalages werden ingegooid en overal ligt glas. Een van de straten ligt bezaaid met supermarktartikelen zoals afwasmiddel en wasmiddel.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn schoonmaakploegen begonnen met het opruimen van de puinhoop.

Voort meldde de politie zaterdag dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden vrijdagavond ernstig gehinderd werden in hun werkzaamheden. Ook raakten twee agenten lichtgewond.

"Hulpverleners werden belaagd door relschoppers. Zij verhinderden ambulancepersoneel om hulp te verlenen en brandweerlieden om het vuur te blussen", aldus een woordvoerster van de politie. Volgens de vrouw voelden de hulpverleners zich niet veilig en durfden zij vaak hun wagen niet uit. Ook werd volgens de woordvoerster een journalist geslagen.

Ten slotte werd gemeld dat het om een relatief kleine groep relschoppers gaat die verantwoordelijk is voor de ravage die vrijdagavond in Haren werd veroorzaakt na het uit de hand gelopen Facebook-feestje. Het aantal arrestaties stond vrijdagavond op twintig. Volgens de woordvoerster liep dat aantal nog een klein beetje op.

"De meeste mensen kwamen niet om zich te misdragen, maar uit nieuwsgierigheid." De "feestgangers" kwamen volgens haar uit alle hoeken van Nederland.

Later zaterdag moet duidelijk worden hoeveel personen de politie precies oppakte. (CATRINUS VAN DER VEEN)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud