Fatah-aanhangers vluchten na gevechten met Hamas naar Israël

De rivaliserende Palestijnse organisaties Hamas en Fatah hebben hun strijd in de Gazastrook verscherpt. Na bloedige gevechten met minstens negen doden en 80 gewonden vluchtten meer dan 180 leden van de Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoed Abbas zaterdagavond, met instemming van Israël, over de grens naar Israël.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, zullen ze evenwel zondag nog teruggebracht worden naar de Gazastrook. Dat gebeurt op vraag van het autonoom bestuur van Abbas, aldus nog Barak. Meer dan 20 gewonden die in Israëlische ziekenhuizen werden opgenomen, zullen pas terugkeren als ze hersteld zijn van hun verwondingen.

Aanvankelijk was er sprake van dat de vluchtelingen via Israël naar de door Fatah gedomineerde Westelijke Jordaanoever zouden gebracht worden.

De gevechten in de Gazastrook zijn de bloedigste in de Palestijnse broederstrijd tussen Hamas en Fatah sinds maanden. De aanleiding was de arrestatie van aanhangers van een tot Fatah behorende familieclan door Hamas-agenten. Hamas acht de arrestanten verantwoordelijk voor een bomaanslag, waarbij vorige week vijf leden van Hamas en een meisje omkwamen. Fatah wees die verantwoordelijkheid echter af. (SCS)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud