Fatwa over Mohammed-cartoon zet Zweden in rep en roer

De Zweedse politie heeft stappen ondernomen nadat zaterdag op het internet een beloning is uitgeschreven voor de moord op een Zweedse hoofdredacteur en tekenaar. In die krant was een karikatuur van de profeet Mohammed verschenen.

De fatwa -met een beloning van 100.000 dollar voor de dood van tekenaar Lars Vilks en 50.000 dollar voor die van hoofdredacteur Ulf Johansson- is als een geluidsfragment te horen op verscheidenen islamitische websites.

De cartoon in de regionale krant Nerikes Allehanda toont de profeet met het lichaam van een hond en zorgde al voor een heftige polemiek in Zweden. Johansson kreeg al verscheidene bedreigingen per e-mail. Moslims kwamen op straat in verscheiden Zweedse steden om te protesteren tegen de cartoons.

De Zweedse politie zegt na de fatwa op internet "stappen" te hebben ondernomen, maar wil niets kwijt over wat precies wordt gedaan.

Het tumult in Zweden doet denken aan de ophef in Denemarken. In 2005 verschenen in een Deense krant verscheidene karikaturen van Mohammed. In talrijke moslimlanden werden toen betogingen georganiseerd en er ontstond zelfs een boycot van Deense producten. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud