Federatieraad keurt verlenging ambtsperiode Russische president goed

In Rusland heeft na de Doema zoals verwacht ook de Federatieraad met een grote meerderheid de verlenging van de ambtsperiode van de Russische president van vier naar zes jaar goedgekeurd. Met slechts één tegenstem gingen 144 afgevaardigden van de Tweede Kamer akkoord met de pas drie weken geleden door president Dmitri Medvedev voorgestelde grondwetswijziging.

Volgens speculaties kunnen de wijzigingen deel uitmaken van een plan waardoor Medvedevs voorganger Vladimir Poetin voortijdig zou terugkeren naar het presidentieel ambt. De Federatieraad stemde ook in met een verlenging van de legislatuurperiode van het parlement van vier naar vijf jaar.

Vertegenwoordigers van de oppositie beoordeelden de wijzigingen als "ondemocratisch". De verlenging van de ambtstermijn van de president is "niet in het belang van de burger", zei Sergej Mitrochin van de partij Jabloko. De tandem Poetin-Medvedev plant een machtsbehoud naar het voorbeeld van Centraal-Aziatische dictaturen. Politicus Edvard Limonov van de oppositie sprak van een "verontrustende ontwikkeling".

(SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud