Felipe Gonzalez zal reflectiegroep Europa leiden

De vroegere socialistische premier Spaanse Felipe Gonzalez zal de reflectiegroep over de toekomstige uitdagingen van Europa leiden. Dat heeft de Europese Raad vrijdag in het Justus Lipsius-gebouw in Brussel beslist. Gonzalez, zo beslisten de regeringsleiders ook, zal door twee vicevoorzitters geflankeerd worden: de voormalige Letse president Vaira Vike-Freiberga en de ceo van Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo.

De reflectiegroep is een idee van de Franse president Nicolas Sarkozy. Hij lanceerde het idee om zo de weg voor het Turkse lidmaatschap te blokkeren. Volgens Sarkozy moest de "groep van wijzen" de grenzen van Europa definitief vastleggen.

Van die initiële bedoeling is niet veel overgebleven. In de ontwerpconclusies wordt vooral op de grote uitdagingen van de Unie gefocust: het Europees model van economisch succes, duurzame groei, migratie, energie, klimaatverandering, terrorisme en internationale misdaad. Over institutionele problemen daarentegen mag de denkgroep zich niet uitspreken.

Op de top werd ook beslist dat de groep negen leden zal tellen. Wie dat zijn, zal pas onder Frans voorzitterschap beslist worden. Dan moet Gonzalez een lijstje met namen voorleggen. Die lijst moet vervolgens het fiat van de Europese Raad krijgen. De vroegere Spaanse premier krijgt dus ruimschoots de tijd. Het eindrapport van de groep wordt tegen juni 2010 verwacht. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud