Formateur bereikt nog geen akkoord over justitie, maandag tot finish

De oranje-blauwe partijen hebben vrijdagnacht nog geen akkoord kunnen bereiken over het toekomstige justitiebeleid. Rond 2.30 uur gingen de onderhandelaars uiteen. Naar verluidt zou over 90 procent van de tekst een akkoord bestaan, maar moeten een vijftal punten nog politiek en technisch uitgeklaard worden. Maandag gaat de discussie voort.

De onderhandelaars zaten in de Kamer sinds 11.00 uur samen rond de tafel om zich te buigen over het luik justitie uit het toekomstige regeerakkoord. De onderhandelingen verliepen hoofdzakelijk via bilaterale contacten. Vooral de cdH had moeite met een aantal punten.

Er bestaat volgens de Vlaamse christendemocraten wel al een akkoord over zowat 90 procent van de tekst. Het gaat onder meer om de modernisering van Justitie en het openbaar ministerie, het optrekken van de capaciteit van de politie, de bouw van extra gevangeniscellen (via publiek-private-samenwerking), over een wijziging van de wapenwet of over het drugsbeleid.

Toch blijven nog een vijftal punten over waarover nog geen akkoord bestaat of die nog niet uitgeklaard zijn. Vooral de uithandengeving van minderjarige jongeren vormt nog een van de knelpunten. Het gaat dan over de vraag vanaf welke leeftijd (14 of 16) minderjarige delinquenten kunnen worden berecht als volwassenen. Voor 16- tot 18-jarigen met een zwaar crimineel verleden zou er een automatische uithandengeving komen.

Daarnaast zijn ook nog een aantal communautaire punten nog niet helemaal uitgeklaard. Daarover wordt dit weekend nog overleg gepleegd met de gewesten en gemeenschappen.

Inzake de wet-Lejeune liggen naar verluidt nog een aantal pistes op tafel. Zo zou de bodemrechter de mogelijkheid krijgen om te bepalen dat de veroordeelde minimum een aantal jaren van zijn straf effectief moet uitzitten. Die minimumstraf zou dan schommelen tussen een derde en twee derde van de uitgesproken straf.

(VDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud