Formateur: "staatshervorming is mogelijk"

De doorstart van de regeringsonderhandelingen maakt een staatshervorming mogelijk. Dat stellen CD&V, N-VA en Open Vld zondag in een gezamenlijke mededeling. De Vlaamse oranje-blauwe partijen herhalen ook dat er geen regering komt zonder een oplossing voor de kieskring en het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde.

De mededeling is van de hand van de partijvoorzitters Jo Vandeurzen (CD&V), Bart Somers (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA). Zij benadrukken op die manier dat er nog altijd sprake is van een Vlaams front.

De drie wijzen erop dat de onderhandelingen op Hertoginnedal zijn afgesprongen omdat bij de Franstaligen de wil niet bestond om te spreken over nieuwe stappen in de staatshervorming. Herman Van Rompuy zorgde met zijn verkenningsopdracht echter voor een basis van vertrouwen en het nodige inzicht, waardoor stappen richting homogene bevoegdheidspakketten, verdere responsabilisering van de deelstaten en institutionele hervormingen mogelijk worden, voegen de partijvoorzitters er meteen aan toe.

"In deze context kunnen onderhandelingen opnieuw van start gaan, onderhandelingen die uiteindelijk in een akkoord moeten uitmonden. Dit geldt ook voor de splitsing van het kies- en gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde, waarvan de oplossing tijdens de onderhandeling moet besproken worden en voor de start van de regering moet rond zijn", luidt het.

(VHL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud