Formatiediscussie over justitie verloopt moeizaam

De discussie die de oranje-blauwe onderhandelaars vrijdag voeren over justitie verloopt een stuk minder vlot dan gedacht. Sinds deze namiddag wordt niet echt meer plenair onderhandeld. De onderhandelingen gebeuren vooral via bilaterale contacten. Knelpunt is vooral het jeugdsanctierecht, zo is uit goede bron vernomen.

Formateur Yves Leterme en de oranje-blauwe partijen buigen zich vrijdag sinds 11.00 uur over het toekomstige justitiebeleid. 's Middags lunchten de onderhandelaars samen en 15.00 uur werd de draad weer opgepakt.

Open Vld en MR kwamen in de namiddag met een gezamenlijke nota op de proppen waarin ze samen een reeks punten verdedigen. Het kartel CD&V/N-VA zou inhoudelijk niet zo ver van het liberale standpunt verwijderd zijn. Voor het cdH liggen een aantal dossiers echter moeilijk.

Deze situatie zorgde ervoor dat er de voorbije uren nauwelijks plenair vergaderd werd en er vooral via bilaterale contacten werd gewerkt.

Hét knelpunt is naar verluidt de vraag van de liberalen om de jeugdrechter de mogelijkheid te bieden om minderjarige jongeren vanaf 14 jaar door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Dat is volgens hen een oplossing voor de jongerencriminaliteit in de grote steden. Het cdH wil vasthouden aan de huidige wetgeving, met 16 jaar als minimumleeftijd. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud