Frans Hof van Cassatie bevestigt straffen inzake Erika-milieuramp

De Franse justitie heeft definitief de veroordelingen staande gehouden met betrekking tot de milieuramp voor de Bretoense kust tengevolge van de schipbreuk van de tanker Erika.

Op 12 december 1999 zonk de met 31.000 ton ruwe olie geladen en onder Maltese vlag varende Erika voor de kusten van Bretagne. Het 25 jaar oud schip was door Total van een Italiaanse reder gehuurd. Het gevolg was één van de zwaarste olierampen ooit aan de Franse kusten. Zowat 150.000 vogels raakten bevuild door 20.000 ton gelekte olie over 400 km Franse kust.

Op 30 maart 2010 bevestigde het Hof van Beroep in Parijs de maximale boete van 375.000 euro voor oliemaatschappij Total, en de strafrechtelijke veroordelingen van het Italiaanse maritiem toezichtsorgaan Rina, ex-eigenaar Giuseppe Savarese van de Erika en zijn manager Antonio Pollara.

De burgerlijke partijen, onder wie de Franse staat, kregen toen 200,6 miljoen euro schadevergoeding.

De vier veroordeelden verzochten om verbreking van dit arrest.

Maar het Hof van Cassatie bevestigde dinsdag de straffen tegen Total en de anderen. Het volgde niet de visie van het openbaar ministerie dat de Franse justitie niet bevoegd achtte omdat het schip buiten de territoriale wateren was gezonken. Het Hof van Cassatie beriep zich daarbij op de VN-Conventie omtrent het zeerecht.

Wel in tegenstelling tot het Hof van Beroep stelde Cassatie Total ook burgerrechtelijk verantwoordelijk, waardoor het de reeds door Total betaalde schadevergoeding van 171 miljoen euro en 200 miljoen euro voor het opkuisen van de kusten valideerde. (VALERY HACHE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud