Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss overleden

De gevierde Franse antropoloog en filosoof Claude Lévi-Strauss is op 100-jarige leeftijd overleden. Lévi-Strauss legde de basis voor de moderne antropologie en beïnvloedde generaties onderzoekers. Hij overleed in de nacht van zaterdag op zondag, maar pas dinsdag raakte het nieuws bekend. Op 28 november zou hij 101 jaar oud geworden zijn.

Lévi-Strauss werd in 1908 in Brussel geboren. Zijn intellectuele autobiografie "Tristes Tropiques", die in 1955 tijdens de dekolonisering verscheen, wordt beschouwd als een van de belangrijkste literaire werken van de twintigste eeuw.

In de jaren dertig van de vorige eeuw doceerde hij in Brazilië aan de universiteit in Sao Paulo, en bestudeerde er de Indiaanse gemeenschappen. Van 1959 tot 1982 werkte hij als professor aan het Collège de France, een grote onderzoeks- en onderwijsinstelling in Parijs, en in mei 1973 werd hij als eerste antropoloog verkozen tot lid van de Académie française. Hij is een van de voornaamste grondleggers van het structuralisme in de sociale wetenschappen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud