Franse minister van Binnenlandse Zaken wil regels voor naturalisatie versoepelen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, de socialist Manuel Valls, heeft gezegd dat hij de criteria voor naturalisatie wil versoepelen. Hij neemt daarmee afstand van de regels die werden ingesteld door zijn rechtse voorganger Claude Guéant.

"Ik wil afstappen van de criteria die door mijn voorganger op slinkse wijze werden ingevoerd", zegt Valls. De minister verklaarde dat hij van het Franse burgerschap een motor van integratie wil maken. Het verwerven van de nationaliteit mag volgens hem niet langer het resultaat zijn van "een onzeker en discriminerend hindernissenparcours".

De minister verklaarde aan de senaatscommissie dat het aantal naturalisaties zich "in vrije val" bevindt. "Als er niets gebeurt, zal het aantal met 40 procent afnemen tussen 2011 en 2012, na een terugval met 30 procent tussen 2010 en 2011".

"Deze daling is het resultaat van een weloverwogen beleid dat erop gericht is om verdienstelijke mensen die geen enkel probleem vormen uit te sluiten van de (Franse) nationaliteit", klonk het.

Welke criteria Valls precies wil aanpassen, werd niet meegedeeld. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud