Advertentie

Franse streek bekend voor foie gras roept op tot boycot Californische wijnen

Een politicus uit de Franse Gers, bekend voor zijn foie gras, heeft restaurateurs en wijnverkopers opgeroepen te stoppen met de verkoop van wijnen uit Californië. Aanleiding is een wet die zondag in voege is getreden in de Amerikaanse staat en die de productie en verkoop van foie gras verbiedt.

Philippe Martin, voorzitter van de Algemene Raad van de Gers, vraagt de restaurateurs en wijnverkopers in Frankrijk om alle Californische wijnen op hun menukaarten of in hun winkels terug te trekken, totdat Californië de bewuste wet zelf weer intrekt.

De Franse producenten van foie gras hadden hun regering deze week al gevraagd om stappen te ondernemen. Zij menen dat de Californische wetgeving ingaat tegen de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De producenten vrezen niet zozeer economische schade dan wel een deuk voor hun imago. "Wij respecteren de fysiologie van het dier", luidt het. In tegenstelling tot bij de mens is de slokdarm van ganzen en eenden immers elastisch.

De Californische beslissing om foie gras te verbieden, dateert van 2004 toen toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger de wet ondertekende. Producenten en restauranthouders hadden tot nu toe de tijd zich naar het verbod te schikken of om naar een diervriendelijke alternatieve foie gras, zonder dwangvoederen, over te schakelen.

Wereldwijd voeren dierenactivisten strijd tegen de delicatesse omdat de ganzen en eenden verschillende keren per dag gedwongen worden te eten zodat de lever aanzwelt. Daarbij wordt graan vaak hardhandig met een soort trechter in het dier gebracht. (VRW)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud