Franse zanger Jean Ferrat op 79-jarige leeftijd overleden

De Franse zanger en tekstschrijver Jean Ferrat is zaterdag op 79-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Aubenas overleden. Dat is van de prefectuur vernomen. De maatschappijkritische zanger woonde al jaren in de Ardèche in het zuiden van Frankrijk, de inspiratiebron voor zijn beroemd chanson "La montagne".

De erg productieve maar bescheiden zanger heeft een 200-tal liedjes gecomponeerd en bewerkt, een mengeling van maatschappijkritische teksten, eerbetuigingen aan de communistische dichter en romancier Louis Aragon en zijn liefde voor de Ardèche.

Jean Tenenbaum, de echte naam van Jean Ferrat, werd geboren op 26 december 1930 in Vaucresson, in de banlieue van Parijs. Op elfjarige leeftijd verloor hij zijn vader, een joodse immigrant uit Rusland, in het vernietigingskamp van Auschwitz. Hij werd gered dankzij communistische militanten, iets wat hij nooit zou vergeten. Als metgezel van de communistische partij zonder ooit lid te zijn geweest, nam hij echter al heel snel afstand van Moskou.

"La montagne" werd bewerkt door de Nederlandse tekstschrijver Friso Wiegersma tot "Het dorp" op dezelfde melodie, waarmee zijn levenspartner Wim Sonneveld vervolgens een groot succes behaalde. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud