Gates probeert Golfstaten te overtuigen van Iraanse dreiging

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft zaterdag de Iraanse dreiging extra in de verf gezet om de Golfstaten ervan te overtuigen in te stemmen met een raketschild. Hij deed dat in Manama, de hoofdstad van Bahrein, tijdens een regionale conferentie over de veiligheid in de Golf. Een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft nochtans duidelijk gemaakt dat Teheran zijn programma voor nucleaire wapens heeft opgeschort.

"De politiek van Iran bestaat erin instabiliteit en chaos aan te wakkeren en die destabiliserende buitenlandse politiek vormt een bedreiging voor de belangen van de VS, van elk land in het Midden-Oosten en alle landen die zich binnen het bereik van de ballistische raketten bevinden", zei hij tijdens het forum.

Gates beschuldigt Teheran er ook van de milities in Irak te financieren en te trainen, van dodelijke technologie en wapens in Irak en Afghanistan binnen te brengen en van steun aan terroristische organisaties als Hezbollah en Hamas in Libanon en de Palestijnse gebieden. Ook is hij ervan overtuigd dat Teheran ballistische raketten ontwikkelt die enkel functioneel zijn als ze uitgerust zijn massavernietigingswapens. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud