Advertentie

Gaza: Europees Parlement dringt aan op staakt-het-vuren

In een bijna unaniem goedgekeurde resolutie heeft het Europees Parlement zich donderdag in Straatsburg uitgesproken voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook. Het halfrond eist dat Israël humanitaire hulpverleners en journalisten een onbelemmerde toegang biedt tot het oorlogsgebied.

De Europarlementsleden dringen aan op een "wapenstilstand die moet worden gewaarborgd door een mechanisme dat door de internationale gemeenschap in overleg met het Kwartet en de Arabische Liga moet worden ingesteld en dat zou kunnen voorzien in het sturen van een multinationale troepenmacht".

Israël moet het militaire offensief staken en de radicale Palestijnse organisatie Hamas moet de raketaanvallen op het zuiden van Israël stopzetten en meewerken aan een politieke oplossing. Het EP toont zich "ontzet over het lijden van de burgerbevolking in Gaza" en betreurt de aanvallen op burgerdoelen en VN-gebouwen.

De resolutie werd goedgekeurd met 570 tegen 11 stemmen. De tekst spreekt zich niet uit over een mogelijke impact van het Israëlische offensief op de relaties tussen de Europese Unie en Israël. Verscheidene Europarlementsleden bepleitten de voorbije dagen een uitstel van de geplande opwaardering van de betrekkingen met Israël. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud