Geld van ouders maakt tieners niet gelukkiger

Niet de rijkdom van hun ouders, maar vriendschappen, sport, een stabiele thuissituatie en maximaal één uur internet per dag maakt tieners gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek bij 5.000 Britse tieners tussen 10 en 15 jaar oud, waarover The Observer zondag bericht.

Het zijn de eenvoudige dingen des levens die tieners gelukkig maken, zo blijkt. Een gezonde levensstijl, het gevoel erbij te horen en goed gedrag van hun klasgenoten tijdens de les, maken tieners ook gelukkig. Kinderen die om de twee weken vrienden thuis mochten ontvangen of één keer in de maand gingen zwemmen, bleken ook gelukkiger.

Onderzoeker Gundi Knies van de Universiteit van Essex vond geen verschil tussen wat kinderen uit ouders van lagere of hogere inkomensklassen gelukkig maakt. Toch speelde rijkdom van ouders een rol, zoals beschikken over een eigen slaapkamer, het bezit van een fiets of ander ontspanningsmateriaal.

Kinderen die minder dan vijf porties fruit en groenten per dag aten, of meer fastfood, leken minder gelukkig. Teveel sociale media maakte hen ook ongelukkiger, omdat het hen weerhield deel te nemen aan andere activiteiten.

Meisjes tussen 10 en 12 jaar bleken de gelukkigste groep, terwijl hun leeftijdsgenoten tussen 12 en 15 jaar het minst gelukkig waren. Dat werd niet in die mate bij jongens gezien.

De link tussen bezit en welbevinden wordt dus niet bij kinderen gezien. "Het grootste verschil bij kinderen is dat ze geen geld verdienen en hun ouders hen ook niet vertellen wat zij verdienen." (CATRINUS VAN DER VEEN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud