Georgische president roept op tot staakt-het-vuren

Rusland en Georgië hebben zaterdag het offensief rond de afvallige provincie Zuid-Ossetië opgevoerd. De Georgische president Saakasjvili roept intussen op tot een staakt-het-vuren.

Volgens Rusland zijn er duizenden doden gevallen bij het conflict, maar van Georgische kant wordt dat dan weer afgedaan als "leugens". In een telefoongesprek met de Amerikaanse president George W. Bush sprak zijn Russische ambtgenoot Dimitri Medvedev van duizenden doden als het resultaat van "barbaarse handelingen door Georgië". Tienduizenden mensen uit Zuid-Ossetië zouden op de vlucht zijn geslagen naar Rusland.

Rusland heeft zaterdag bombardementen uitgevoerd in de buurt van de Georgische stad Gori. Daarop lanceerde de Georgische president Michail Saakasjvili een oproep om de wapens onmiddellijk neer te leggen. De president had eerder op de dag nog verklaard dat zijn land "in staat van oorlog" verkeert. Dat statuut geldt voor 15 dagen en kreeg de steun van het Georgische parlement.

Volgens Associated Press werden er ook Russische luchtaanvallen uitgevoerd op drie militaire bases van Georgië, net als op oliefaciliteiten zoals een pijplijn die loopt van Azerbeidjan tot Turkije. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud