Gesprekken tussen M23 en Congolese regering begonnen in Kampala

In de Oegandese hoofdstad Kampala zijn zondag gesprekken begonnen tussen de Congolese regering en de rebellen van M23. Die onderhandelingen moeten vrede brengen in Oost-Congo, waar het de afgelopen weken weer onrustig was nadat M23 kort de strategisch belangrijke stad Goma veroverde. Die onderhandelingen waren al verschillende malen uitgesteld.

Op 20 november slaagde M23 er uiteindelijk in om de strategische stad Goma, hoofdstad van de oostelijke provincie Noord-Kivu, te veroveren. Die verovering verhoogde opnieuw de vrees voor een groot conflict en een humanitaire crisis. Op 1 december verliet M23 Goma. De rebellenbeweging bestaat vooral uit Tutsi en zou volgens VN-rapporten steun krijgen uit Rwanda. Tijdens de onderhandelingen wil de groepering het hebben over de voorwaarden om opnieuw in het Congolese leger opgenomen te worden.

De Congolese minister van Buitenlandse Zaken leidt de Congolese delegatie. Het politieke hoofd van M23 neemt echter niet deel aan de onderhandelingen.

De ontmoeting in Kampala volgt een dag na een uitzonderlijke top van de lidstaten van de Ontwikkelingsgemeenschap van zuidelijk Afrika (SADC) in Tanzania. De lidstaten bevestigden dat ze bereid zijn troepen naar Congo te sturen, die een deel moeten worden van een nieuwe internationale troepenmacht.

(PHIL MOORE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud