Gevaarlijke TBC-stam verspreidt zich alarmerend in Zuid-Afrika

Een stam van het tuberculosevirus die resistent is aan geneesmiddelen, verspreidt zich alarmerend snel in Zuid-Afrika, zo heeft de plaatselijke Sunday Times zondag gemeld. Volgens het blad leeft een zesde van alle mensen ter wereld die met het XDR-TB zijn besmet, in Zuid-Afrika. Patiënten overlijden gemiddeld zestien dagen na diagnose van de dodelijke ziekte.

Officieel zijn in Zuid-Afrika 1.000 mensen aan XDR-TB overleden, maar dat zou een zware onderschatting zijn. Zowat veertig ziekenhuizen hebben ziektegevallen gemeld, een toename van 40 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Normaal laat een acuut geval van TBC zich met standaard-antibiotica behandelen. Maar als die geneesmiddelen niet juist worden toegediend, ontstaan drugsresistente nieuwe stammen van het virus die enkel maar met geneesmiddelen "uit de tweede lijn" te behandelen zijn. Indien die ook niet correct worden gegeven, kunnen er extreem resistente ziektekiemen ontstaan die niet meer te behandelen zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een kantoor in Zuid-Afrika geopend om de regering bijeen te staan in de strijd tegen het virus. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud