Gewezen Amerikaanse presidentskandidaat George McGovern overleden

De Amerikaanse politicus George McGovern, gewezen presidentskandidaat voor de Democraten, is vandaag op 90-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie. McGovern overleed in een rusthuis in Sioux Falls (South Dakota), in het bijzijn van zijn familie.

McGovern, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger in Europa meestreed met de Amerikaanse luchtmacht, raakte in 1957 voor het eerst verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Vijf jaar later verwierf hij een zetel als senator voor South Dakota. Hij zou drie mandaten lang in de Senaat blijven zitten.

Tijdens zijn politieke loopbaan gold McGovern als een van de meest progressieve figuren binnen de Democratische partij. Zo stond hij bekend als een fervente tegenstander van de oorlog in Vietnam.

In 1968 ondernam hij voor de eerste keer een schuchtere poging om de Democratisch nominatie voor het presidentschap binnen te halen, maar zonder succes.

Vier jaar later werd hij wel de Democratische presidentskandidaat. McGovern nam het in 1972 op tegen de zittende Republikeinse president Nixon maar hij verloor met ruim verschil. De overwinning van Nixon was echter zeer omstreden. Zo werd er tijdens de campagne onder meer ingebroken in het Watergate Hotel in Washington, het hoofdkantoor van de Democratische partij. Het schandaal dat daarop volgde, leidde in 1974 tot Nixons ontslag.

In 1984 zou McGovern nog een maal een gooi doen naar het presidentschap, maar hij slaagde er toen niet in de Democratische nominatie binnen te halen.

Van 1998 tot 2001 was McGovern de Amerikaanse ambassadeur bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud