Gezonken Russische atoomduikboot dreigt kernramp te veroorzaken

Een naar de bodem van de Arctische Oceaan verzonken (Sovjet)Russische atoomduikboot dreigt een kernramp te veroorzaken, zo heeft Spiegelonline dinsdag gemeld, vooruitlopend op het later op de avond uit te zenden magazine "Report Mainz" van de openbare televisiezender ARD.

De toenmalige Sovjetunie had onconventionele probleemoplossingen, zo ook voor de kernonderzeeƫr K-27 in 1981. Er was een panne waarbij negen zeelui dodelijk bestraald werden. In plaats van de boot te ontmantelen en de nucleaire brandstof uit de reactor te verwijderen, goot de marine bitumen, beton en bewaringsmiddelen in de 110 meter lange U-boot, om hem dan in de Kara Zee ten oosten van Nova Zembla naar de zeebodem te sturen, 33 meter diep.

Maar volgens ARD gewagen Russische atoomdeskundigen van een "tikkende tijdbom". In een van zomer 2011 daterend intern rapport van het Russisch ministerie van Leefmilieu dat aan het Kremlin is voorgelegd roepen zij op de K-27 "ten laatste in 2014" te bergen.

Het probleem is niet zozeer dat reeds radioactiviteit uit de atoomduikboot ontsnapt. Door het insijpelen van water in de defecte reactor met zijn hoogverrijkte kernbrandstof kan een oncontroleerbare kettingreactie ontstaan, waardoor een grote hoeveelheid radioactief materiaal kan vrijkomen.

Het visbestand in de Barentsz-zee loopt daarbij groot gevaar. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud