Greenpeace blij met strenge viswetten

"Historisch", "memorabel", "testamentair". Milieuorganisatie Greenpeace spaarde woensdag de grote woorden niet om haar vreugde uit te drukken over de stemming in het Europees Parlement over het visserijbeleid van de EU. De parlementsleden willen een einde maken aan de overbevissing.

Het standpunt van het Parlement is ontegensprekelijk ambitieus. Momenteel wordt bijna een kwart van de gevangen vis teruggegooid omdat ze niet de juiste grootte heeft of van de verkeerde soort is. Het overgrote deel van die teruggegooide vis sterft. Het Parlement wil dat de lidstaten hun vissersboten verplichten om aan te meren met alle gevangen vis.

Na 2015 moeten de vangstquota ook ingeperkt worden. Zo zal de vangst niet groter mogen zijn dan wat het visbestand zelf in een jaar kan herproduceren. Het geheel van de goedgekeurde maatregelen moet ervoor zorgen dat de visbestanden tegen 2020 hersteld zijn. Op die manier moet 15 miljoen ton meer vis gevangen kunnen worden en 37.000 bijkomende banen gecreëerd worden.

Over de nieuwe visserijwetgeving moet het Parlement nog een compromis zoeken met de lidstaten, maar Greenpeace heeft er alvast een goed oog in. "Landen die hervormingen tegenhouden, zoals Spanje en Frankrijk, zullen het moeilijk hebben om als handpoppen te fungeren van machtige bedrijven, zonder oog te hebben voor het langetermijnwelzijn van zowel de zeeën als de vissers", stelt beleidsdirecteur Saskia Richartz.

Bart Staes (Groen) vraagt Vlaams minister-president Kris Peeters om nu niet langer "het kamp van 'bad guys'" als de Spanjaarden en de Fransen te kiezen. (MARCEL MOCHET)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud