Griekenland moet tonen dat het "geloofwaardig" is

Griekenland "moet aantonen dat zijn (hervormings)programma geloofwaardig is en dat zijn leiders tot het uiterste willen gaan". Die boodschap heeft de Franse president François Hollande zaterdag meegegeven aan de Griekse premier Antonis Samaras, die op bezoek was in het Elysée.

"Griekenland zit in de eurozone en moet in de eurozone blijven", verklaarde Hollande na afloop van het onderhoud. De vraag of Athene al dan niet in de eurozone blijft, "stelt zich niet", zei de president ferm.

Hollande stemde donderdag al de violen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij ontving Samaras vrijdag in Berlijn en benadrukte dat Griekenland de beloofde besparingen en hervormingen moet uitvoeren. Ze wil dat Griekenland een euroland blijft. Zoals afgesproken, gaf Hollande Samaras dezelfde boodschap mee.

De Griekse premier zelf zei na afloop dat hij naar Parijs gekomen was "om te zeggen dat Griekenland er zal geraken, dat het in de eurozone zal blijven en dat het een belangrijke rol zal kunnen spelen in de hele Europese Unie". Samaras heeft er vertrouwen in dat hij erin zal slagen het Griekse tekort af te bouwen, de schuldgraad van zijn land te drukken en de nodige structurele hervormingen door te voeren.

Samaras wil graag twee jaar extra de tijd krijgen om het met Europa en het IMF afgesproken programma door te voeren, tot 2016 in plaats van tot 2014. Dat verzoek bleef tijdens zijn persconferentie met Hollande onvermeld. (BERTRAND LANGLOIS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud